Nadat eerder deze week Pon Holdings en investeringsmaatschappij Parcom al hun gezamenlijke interesse bekendmaakten in het onderdeel Imtech Marine, is technisch dienstverlener Kuijpers nu geïnteresseerd in activiteiten van Imtech op het gebied van gebouwen en industrie in Nederland.
Dat maakte het familiebedrijf uit Helmond donderdag bekend. Kuijpers richt zich op onder meer op Imtechs onderdelen die specialistische dienstverlening bieden op het gebied van bijvoorbeeld sprinklerinstallaties, elektronische beveiliging en gebouw- en procesautomatisering.
Kuijpers heeft ruim achthonderd medewerkers. Die zorgen voor een jaaromzet van circa 160 miljoen euro.
Uitstel van betaling
Imtech vroeg dinsdag uitstel van betaling aan, nadat het geen overeenstemming had weten te bereiken over een noodzakelijke nieuwe lening. Het geplaagde Nederlandse bedrijf kwam de afgelopen jaren in grote problemen door omvangrijke fraude bij zijn onderdelen in Polen en Duitsland. Na ruim twee jaar van aanhoudende verliezen en almaar tegenvallende ontwikkelingen kon Imtech niet langer het hoofd boven water houden.
De bewindvoerders van Imtech zeiden dinsdag te hopen dat er zo snel mogelijk een goed bod wordt gedaan op het bedrijf. Daarmee moet de werkgelegenheid zoveel mogelijk in stand worden gehouden.
Bij Imtech werken wereldwijd 22.000 mensen. Imtech Nederland heeft ruim 2700 medewerkers in dienst. Maar ook bij andere onderdelen zoals Imtech Traffic & Infra (hoofdkantoor in Amersfoort) en Imtech Marine (hoofdkantoor in Rotterdam) vinden veel activiteiten plaats in Nederland.
In samenwerking met de huidige directie en de banken, waarvan sommige behalve schuldeiser ook grootaandeelhouder zijn, hopen de bewindvoerders snel duidelijkheid te krijgen over de toekomstkansen voor de diverse onderdelen van het bedrijf.
Ervaren bewindvoerders
De bewindvoerders, Paul Peters en Jeroen Princen, uitten in een eerste toelichting kritiek op afspraken die Imtech voor de aanvraag van uitstel van betaling zou hebben gemaakt met banken. "Die zijn niet juist”, stelden de bewindvoerders, die verder aangaven erop te rekenen dat de afspraken ongedaan worden gemaakt.
ABN Amro, ING, Rabobank en Commerzbank hebben bij elkaar een belang van 47 procent in het bedrijf.
Bij een surseance bepalen bewindvoerders alle zaken. De directie heeft niets meer te vertellen, maar kan wel de bewindvoerders ondersteunen.
Beide bewindvoeders hebben veel ervaring bij faillissementen. Peters, werkzaam bij AKD, was eerder als curator actief bij onder andere onderdelen van RDM en bij het cruiseschip SS Rotterdam. Princen, werkzaam bij het kantoor Ploum Lodder Princen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl